James Clear

„Az erős önkontrollal rendelkező emberek kevesebb időt töltenek kisértést jelentő helyzetekben. Könnyebb kerülni a kisértést, mint ellenállni neki.”

Ó, változtatni a körülötted lévő dolgokon, ellenállni a kisértésnek, még akkor is, ha egy hatalmas szelet csokitorta képében érkezik, vagy egy rétestészta-sitcom hatszázhuszonötödik részének megnézéséről van szó egymás után, tényleg igazán könnyű. Na, figyelj, elmagyarázom. Egyszerűen csak elképzeled, milyen ember szeretnél lenni. Látod magad, mozogni, nevetni, beszélni, cselekedni olyan valakiként, akivé válni szeretnél. Aki képes azt mondani, hogy kösz, nem kérek tortát és feláll abból a fotelből végre. Ezután pedig azt, hogy képes vagy ezzé a személlyé válni, be is bizonyítod – persze nem másoknak, hanem elsősorban önmagadnak – méghozzá következetesen, napról napra. Ez a viselkedésváltoztatás kétlépcsős folyamata. Pofonegyszerű recept, mindenki tudja.

Rendben, akkor kicsit nehezítünk a dolgon. Mutass nekem öt embert a környezetedben, magadat is ideértve, akik eszerint a kétlépcsős recept szerint cselekedve képesek voltak már átugrani önnön árnyékukat. Pedig megtehető. Csakhogy a titok nyitja egyrészt a magaddal szemben támasztott elvárásaid és az énképed átgondolásában, másrészt pedig abban rejlik, hogy természetesen nem egyik napról a másikra és nem kizárólag egyetlen, végső célt felállítva történik mindez. Márpedig az idő az, amit nem fogsz tudni megspórolni magadnak, bármennyire is szép lenne. Egyszóval, türelemjáték.

Mert így fognak majd azok az apró, szinte észrevehetetlen, mindennapokba beépíthető tevékenységeid olyan atomi szokásokká válni, amelyek egyszeri, földrengető, színes-szélesvásznú átalakulások helyett épp oly lassan formálják át életedet, ahogy a szélfúvás és a zivatar a Bükkalja kaptárköveit.

James Clear Atomi szokásai ehhez a folyamathoz nyújtanak számodra is részletes útmutatást, a jó szokások kialakításán túl a rossz szokások felszámolásának módján is lépésről lépésre végigvezetve.

  • Tedd nyilvánvalóvá vagy épp láthatatlanná!
  • Tedd vonzóvá vagy szüntesd meg a vonzerejét!
  • Könnyítsd meg vagy nehezítsd meg!
  • Végül pedig, tedd kielégítővé vagy nem kielégítővé azt a bizonyos szokást, amit meggyökereztetnél vagy elkerülnél!

Értelmet nyerhet majd számodra többek között a szokáshalmozás és a kontextusváltozás jelentősége is a teljes folyamatban, segítségedre lehet a kétperces szabály, illetve fény derül arra is, hogy mi köze az agyadban termelődő neurotranszmittereknek a szokásformálásodhoz és  hogyan szakíthatsz azokkal a meggyőződéseiddel, amelyek gáncsot vetnek a továbblépésed elé.

Ha pedig azt is elfogadod, hogy igenis ér időnként elbukni és felállni, mert a visszaesések és a megtorpanások épp úgy részeivé kell, hogy váljanak a saját történetednek, ahogy az eredményeid, máris élvezni fogod ezt az egész, végtelen hosszú utazást.