A mediterrán étrend hatékony módszer a magas LDL koleszterinszint és a gyulladások csökkentésére. Hogyan segíthet ez az étrend az örökletes koleszterinproblémák kezelésében, miként járul hozzá a szív- és érrendszeri egészség javításához, és miért fontos a gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztása? Ismerd meg a mediterrán életmód alapelveit: a változatos étrendet, a rendszeres fizikai aktivitást és a közösségi kapcsolatok ápolását.

Élet a pizzán és a spagettin túl. A mediterrán étrend


Ismerd meg a boldogság és az öröm biológiai hátterét, beleértve a dopamin szerepét az agyban. Tanuld meg, hogyan befolyásolhatod életedet életmódbeli döntéseiddel és hogyan teheted boldogabbá mindennapjaidat.

Öröm vagy boldogság?


Fedezd fel az egészséges zsírok világát ebben az átfogó útmutatóban, amelyben megtalálod a legjobb forrásokat és használati javaslatokat a konyhában. Tanuld meg, hogyan válaszd ki a legmegfelelőbb zsírokat az egészséges étrendhez.

Egészséges bevásárlás 5. – Zsírok, olajok, magvak és diófélék


Tudd meg, hogyan válogass funkcionális szempontból a zöldségek és gyümölcsök között. Tudd meg, melyek közülük a legtápanyagdúsabbak, hogy ezzel is támogasd magad az egészségmegőrzésben.

Egészséges bevásárlás 4. – Zöldségek és gyümölcsök


Gabonák, álgabonák A gabonafélék szénhidrátbevitel tekintetében előkelő helyet foglalnak el sokak tányérján.  Már sokszor hallhattad, hogy a leggyakrabban fogyasztott gabona, a búza, meglehetősen gyulladáskeltő, rendszeres fogyasztása gyakran áll a krónikus bélrendszeri állapotok hátterében. Gluténfogyasztáskor a szervezetedben zonulin szabadul fel, ez hosszú távon a lyukas bél szindróma, vagy más néven kóros béláteresztés állapotához vezet. Ennek során,

Egészséges bevásárlás 3. – Gabonák és hüvelyesek


Az állati fehérjeforrások másik nagy csoportjába a halak és tengeri herkentyűk tartoznak.

Egészséges bevásárlás 2. – Halak, tojás, tej


Egy kizárólag egészséges ételeket tartalmazó bevásárlókosár másként néz mindenkinél.

Egészséges bevásárlás 1. – Húsok, húskészítmények


A magas vérnyomás napjainkban már népbetegségnek számít. Ha netán téged is érint, jó, ha tudod, hogy létezik számos olyan étrendi, illetve életmódbeli stratégia, melyekre odafigyelve, ezt az állapotot hosszú távon megállíthatod, illetve visszafordíthatod.

Magas vérnyomás – és amit tehetsz ellene


A vas és a kalciumpótlás ismérvei után most az E-vitamin kerül terítékre.

Lassan a testtel! 3. rész – Az E-vitamin


Az előzőekben az optimális vaspótlást jártuk körbe, ezúttal pedig beszéljünk kicsit a kalciumról.

Lassan a testtel! 2. rész – A kalcium


A vas szervezeted számos fiziológiás folyamatában jelentős szerepet játszik, gyakorlatilag nélkülözhetetlen ahhoz, hogy életben maradj, ugyanis segítségével jut el az éltető oxigén a sejtjeidhez.

Lassan a testtel! 1. rész – A vas


Amikor a sejtjeid egészségesek, akkor a szervezeted magasabb szintű szerveződései (a szerveid és a szöveteid), így tehát te magad is, testestül-lelkestül, kicsattanó egészségnek örvendesz. Ezt az optimális állapot hívjuk homeosztázisnak. De hogyan érhető ez el? Ahhoz, hogy  választ találjunk a kérdésre, vizsgáljuk meg, melyek azok a tényezők, amelyek a sejtjeid működését befolyásolják. Elsőként beszéljünk arról

Sejtek, pompás formában


Az ételallergiák és ételérzékenységek világviszonylatban egyre többek életét keserítik különféle, szerteágazó tünetekkel. De mi a különbség az allergia és az érzékenység között?

Ételérzékenységek, ételallergiák


Szilveszterkor gyakorta érzünk kellő erőt és elszántságot ahhoz, hogy pezsgővel a kézben fogadjunk meg olyan hatalmas étrendi vagy életviteli változtatásokat, amelyekkel szándékunk szerint öles léptekkel tarthatunk majd a jobbik énünk felé.

Azok a bizonyos, újévi fogadalmak…


A vízben oldódó vitaminok közül a C-vitaminon kívül sokak számára a legismertebbek a B-vitaminok.

Vízben oldódó vitaminok: a B9-vitamin


Nyitogatom a hűtőszekrényt, csak pár falat kellene, hiszen nemrég reggeliztem. Jó, kész, tényleg csak ennyi, meg még ezt a darabkát, megiszom a kávém és kész, elhagyom a bázist.

Valóban éhes vagy?


Olyan könnyú bekapni egy-egy fájdalomcsillapítót, savcsökkentőt, egy ideje már nem is a patikákban, de az élelmiszerboltokban, drogériákban is bárki számára hozzáférhetőek. Árulnak mellé ugyan rengeteg vitamint is, színes-szagos csomagolásban, csak győzzünk választani közülük. A mulitivitaminok közkedveltek, gondolhatnánk: minden benne van, a pezsgőtabletták is nagyon fogynak – de vajon mindegyik hasznosul, vagy csak a pénztárcádnak adnak

Gyógyszerek és vitaminok


Életünk során előfordul, hogy orvosilag indokolttá válik egy-egy antibiotikum kúra. Ennek megvannak a maga előnyei, sőt, van, hogy életmentő, azonban az antibiotikumok túlzott használata miatt más, kártékony baktériumokra válhatsz fogékonnyá. Miközben széles körű használatuk egyre több, antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzs kifejlődését segíti elő, az antibiotikum-rezisztens fertőzések a WHO szerint is világszerte komoly problémát jelentenek. Ennek egyik

Az a fránya antibiotikum


A tápanyagfelszívódásra jelentős hatást gyakorolnak a különféle, természetes és valódi ételeinkben megbújó antitápanyagok. Fogak, sebes lábak és karmok helyett velük védekeznek egyes növények azellen, hogy bárki is az elfogyasztásukra vetemedjen. Ezek az antitápanyagok a szervezetben immunválaszt váltanak ki. Egészséges szervezetben ez serkenti az immunrendszert, akár antikarcinogén hatással is bírhat. Azonban ahol nincs meg az egyensúly,

Antitápanyagok és mindenmentes lisztek


Ha a tápanyagsűrűségi táblázatot tartod szem előtt, az étkezéseid további finomhangolásához elengedhetetlen, hogy tudd: a főzés ugyan növelheti a tápanyagok felszívódását, azonban ezek a tápanyagok roncsolódhatnak is ilyenkor.

Tápanyagsűrűség és finomhangolás


Amikor az egészséges étkezésről, illetve a megfelelő tápanyagbevitelről van szó, óhatatlanul is előkerül a legtöbb dietetikus által előszeretettel alkalmazott, hagyományos tápanyagpiramis.

Tápanyagpiramis kontra tápanyagsűrűség


Bár sokan kifejezetten egészségesnek tartják a gyümölcsleveket, azért jóból is megárthat a sok(k). Abban persze akad némi igazság, hogy a cukrozott, illetve aszpartámmal ízesített szénsavas üdítőknél mindenképpen jobb választást jelentenek.

Egészséges gyümölcslevek?


Gyakran hangsúlyozom: funkcionális életmód mentor vagyok, nem életmód tanácsadó. De mi is a különbség a kettő között?

Mentor vagy tanácsadó?


Irtó pipa vagyok, görcsbe rándul tőle a gyomrom, fáj a hasam. Egy falatot sem bírok lenyelni, olyan gyomoridegem van. Az hagyján! Én meg annyira szerelmes vagyok, hogy pillangók repkednek a hasamban.  Ismerősek számodra ezek a mondatok?

A második agy

A mikrobiom

Látható, hogy a mikrobiomra ható környezeti és étrendi, életmódbeli károsító tényezők nagy mértékben járulnak hozzá a krónikus gyulladásos folyamatok kialakulásához. Ezek a folyamatok intenzíven terhelik a szervezetet, minden krónikus betegség kialakulásának hátterében megtalálhatóak és az autoimmun betegségek melegágyát is jelentik.

A mikrobiom 4. – Becsüljük fel a károkat

A mikrobiom

Az étrended összetétele nagy mértékben károsíthatja a mikrobiomot, sokaknál ez a legnagyobb, leglátványosabb hozzájáruló faktor. Ha folyamatosan ultrafeldolgozott ételeken, ipari húsokon, nagyüzemileg termesztett zöldségeken és gabonákon élsz, esetleg a gyorséttermek kínálatából válogatsz, az mindenképpen a bélrendszeredben lévő patogén flóra számára jelent táptalajt, a jótékony baktériumfajok rovására.

A mikrobiom 3. – Amit nem igazán szeretnek

A mikrobiom

Ismerd meg a mikrobiom sokszínűségét és annak fontosságát az egészségedre gyakorolt hatásain keresztül, valamit a születésed pillanatától veled együtt változó és fejlődő miniatűr világot.

A mikrobiom 2. – Másképp vagyunk egyformák

A mikrobiom

A mikrobiomunk világa meglehetősen összetett és rejtélyes. Ismerd meg azokat a fontos alapokat, melyeket mindannyiunknak érdemes tudni, hogy jobban megértsük ezt a mikroorganizmusok lakta, parányi univerzumot.

A mikrobiom 1.  – Hű, de sokan vannak!


Felfedezed a tünetek mögött rejlő okokat? Ismerd meg, hogyan segíthet a funkcionális laborvizsgálat az egészség rejtett kulcsainak megtalálásában.

Tünet, tünet, tünet


Ismerd meg, hogyan támogatják a SBO-k az egészséges életmódot és bélrendszerünket. Tanácsok és stratégiák az egészségesebb életmódhoz.

Kicsi, föld alatti mozgalom