Olyan könnyú bekapni egy-egy fájdalomcsillapítót, savcsökkentőt, egy ideje már nem is a patikákban, de az élelmiszerboltokban, drogériákban is bárki számára hozzáférhetőek. Árulnak mellé ugyan rengeteg vitamint is, színes-szagos csomagolásban, csak győzzünk választani közülük. A mulitivitaminok közkedveltek, gondolhatnánk: minden benne van, a pezsgőtabletták is nagyon fogynak – de vajon mindegyik hasznosul, vagy csak a pénztárcádnak adnak egy pofont?

A tápanyagbevitel hasznosulásába csúnyán bele tudnak rondítani egyes gyógyszerek, mégpedig oly módon, hogy miközben károsítják a bélflórádat, blokkolják a receptorokat, még a veséidet is alaposan megdolgoztatják. Bizonyos készítmények rendszeres szedése során átmenetileg a vitamin- és ásványianyag igényed is megnövekedhet. A magas vérnyomásra szedett gyógyszerek például magnéziumot vonhatnak el a szervezetedből, a fogamzásgátlók, gyulladáscsökkentők pedig foláthiányra hajlamosíthatnak. Az egyes gyomorsavcsökkentők, vérnyomáscsökkentők, gyulladás- és lázcsillapítók pedig hozzájáruló faktorai lehetnek a bélrendszeri egyensúlytalanságodnak, aminek a tüneteit talán össze sem kötötted eddig ezekkel. Pedig toxinok ezek is, na persze nem olyan látványosak, mint egy füstölgő gyárkémény.

A vény nélkül kapható gyógyszereknél könnyű belátni, hogy létezhet más út is az egészséged helyreállításához. A savcsökkentők, gyulladáscsökkentők használata csupán tünetet maszkíroz, a tényleges okok megtalálása és megcélzása nélkül hosszú távon több kárt okoz neked, mint hasznot. De mi a helyzet az orvos által felírt készítményekkel?

Az orvosi kezelésre szoruló krónikus állapotok többségének valódi oka az étkezési és életmódbeli szokásokban keresendő. Igen, tudom, megérkeztünk a felelősség kérdéséhez, ez elég kínos téma. Tehát mire ezek az állapotok hangzatos diagnózist és orvosi pecsétet kapnak, már jócskán túlmutatnak az első figyelmeztető jeleken és rendesen beleállíthatják az emberbe a parát. Az orvosi terápia szükségessége azonban egyrészt nem zárja ki számodra az életmód terápia alkalmazását, másrészt a gyökérokok megcélzásával magad is sokat tehetsz ilyen módon azért, hogy hosszú távon csökkenthesd, vagy akár ki is tudd váltani a gyógyszeres kezelést. Figyelem: a kezelőorvosod által felírt gyógyszerek elhagyását minden esetben orvosi felügyelet alatt szükséges végezned!

A gyógyszereken túl a kommersz multivitaminok használata is komoly egyensúlytalanságokat okozhat odabent. A bennük lévő olcsó, hatástalan, inaktív formákon és adalékanyagokon túl például azért is, mert túl kevés mikrotápanyagot és túl sok toxikus mikrotápanyagot, például vasat, kalciumot vagy folsavat tartalmaznak.

A vas ugyan létfontosságú mikrotápanyag, azonban, ha túltolod, az gyulladáskeltő is lehet, oxidatív stresszt okozva a szervezetedben sejtszinten. Ennek leginkább jellemző tünetei a vércukorproblémák, a depresszió, de akár hormonális egyensúlytalanság is. Ha elegendő kagylót, a marha- vagy csirkemájat, bárányhúst fogyasztasz, és ezzel egyidejűleg remélhetőleg gyomorsavtermelési problémákkal sem küzdesz, valószínűleg nincs gondod a vasbeviteleddel. Talán mondanom sem kell, hogy a dohányzás abbahagyása is sokat számít, de praktikus stratégia lehet természetes vaspótlásra az öntöttvas edényekben való főzés is. Ha a fentiek nem javítanak és történetesen vashiányos vérszegénységben szenvedsz, kizárólag orvosi javaslatra pótold ezt a mikrotápanyagot, méghozzá elsősorban kelát formátumú, állati forrású készítményekkel.

A folsavról jó, ha tudod, hogy ez az aktív folát szintetikus formája, ami a vitaminokkal dúsított élelmiszerekben, például a gabonapelyhekben is ott figyel. Amikor felhalmozódik a szervezetedben, és nem tud foláttá konvertálódni (ezt sokaknál, egy bizonyos MTHFR génmutáció okozza), az képes a B12 hiányt maszkírozni, immungátló hatása miatt megnövelve a rák kockázatát. Az aktív folát ugyanakkor fontos tápanyag, szóval, ha egy készítményben ezt találod, az már félsiker.

A kalciumot sem érdemes hosszú távon mindenféle készítményekkel pótolnod, az ugyanis, a tévhittel ellentétben nem csökkenti a csonttörések, csontritkulás kockázatát, cserébe viszont akár növelheti is. A bevitelét legoptimálisabban az étkezéseddel tudod biztosítani. Ha elegendő fajta és mennyiségű zöldség kerül a tányérodra, rendszeresen fogyasztasz csont alaplevet, vagy apró csontos halakat, a kalciumbeviteled valószínűleg elégséges. Ugyanakkor jó, ha tudod, hogy a kiegészítőkben történő fogyasztása veszélyes is lehet a szív- és érrendszeri kockázat szempontjából.

Hosszú távon tehát a polcokról leemelhető vitaminkészítmények helyett funkcionális szemmel leginkább a tápanyagdús táplálkozást és a célzott, minőségi vitamin kiegészítést javaslom számodra.