Életünk során előfordul, hogy orvosilag indokolttá válik egy-egy antibiotikum kúra. Ennek megvannak a maga előnyei, sőt, van, hogy életmentő, azonban az antibiotikumok túlzott használata miatt más, kártékony baktériumokra válhatsz fogékonnyá. Miközben széles körű használatuk egyre több, antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzs kifejlődését segíti elő, az antibiotikum-rezisztens fertőzések a WHO szerint is világszerte komoly problémát jelentenek.

Ennek egyik legfontosabb oka a feleslegesen sok antibiotikum szedésén túl az állattenyésztésben keresendő. A ketrecekben, vagy zárt helyen tartott, nagyüzemileg tenyésztett állatok is antibiotikumot kapnak, hogy a levágásig egészségesek maradjanak. Ez kétségkívül megvédi őket egy sor randa fertőzéstől, ám hatására hosszú távon a kórokozók képesek mutálódni az állatokban. Amikor megeszed az ilyen forrásból származó húsokat (ideérve sajnos a tenyésztett halakat is), a bennük lévő, káros baktériumtörzseket is gyanútlanul elfogyasztod. A szervezetedben ezután kifejlődő, mutálódott baktériumok pedig már nem csak rezisztensek lesznek az antibiotikumokkal szemben, hanem még a bélflórádat is gyalázatosan elintézik. Azért mielőtt még Ridley Scott után kiáltanál ettől a képtől, nézzük meg, mi az, amit tehetsz ellene.

  • Ha csak teheted, igyekezz a tányérodra kerülő húsokat megbízható forrásból beszerezni. Számos helyen találsz már termelőket, gazdákat, a gugli is a barátod, de a piacon is ér kérdezősködni. Kétségtelen, hogy kezdetben igen nagy utánajárást igényel és ez jobban igénybe veszi majd, nem csak a türelmedet, de a pénztárcádat is. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint kevesebb állati fehérje is elegendő lesz számodra étkezésenként, ha az megfelelő forrásból való. Ráadásul, ha inkább a megelőzésre helyezed a hangsúlyt, egy későbbi, gyógyszeres kezelésnek is kevesebb esélyt adsz.
  • Tudnod kell, hogy toxinok a zsírban tárolódnak. Épp ezért, ha mégsem találsz megbízható, szabadon tartott (legeltetett/kapirgálós/szabadon halászott) forrást, válaszd átmenetileg a soványabb húsokat. Minden ellenkező esetben a zsírosabb, cupákosabb húsfélék fogyasztását javaslom.

Az egészséges bélflórád támogatására fogyassz rendszeresen elegendő természetes pre- és probiotikumot. Még csak nem is kell feltétlen a gyógyszertárba, vagy a bioboltba szaladnod érte.

  • A prebiotikum remek tápanyagul szolgál a mikrobiomod számára. Célzottan használhatsz darált, áztatott lenmagot, chiamagot, illetve a rostbevitelhez lépésenként növeld a zöldségfogyasztásodat is. A biztonságos keményítők és fermentálódó rostok is igen hasznosak, ráadásul finomak is. A főzőbanánchips, a zöld, éretlen banán, az áztatott, hűtött rizs, valamint a hűtött, főtt burgonya rezisztens (azaz emésztésnek ellenálló) keményítőket tartalmaz. Ne feledkezz meg a folyadékfogyasztásról sem, nehogy végül mindezekkel masszív dugaszt képezz a beleidben. 😊
  • A természetes probiotikum fogyasztást is beépítheted az étrendedbe: tegyél a tányérodra minden nap fermentált zöldségeket. Ha természetes forrásból jutsz hozzá (és nincs érzékenységed vagy intoleranciád) az erjesztett, nyers tej is kiváló probiotikus hatással bír. A házilag fermentált káposzta, vagy vegyes káposztás répa, esetleg köményes lilakáposzta receptje igazán egyszerű. Csak só, befőttesüveg és víz kell hozzá a lereszelt vagy apróra vágott zöldségeken kívül.