Valószínűleg számtalan helyen, forrásból olvashattál vagy hallhattál már az elmúlt évek során a mikrobiomról. De mi is ez tulajdonképpen? A mikrobiomot a bennünk, rajtunk élő baktériumok és egyéb mikroorganizmusok (vírusok, gombák, paraziták, élesztőgombák) összessége alkotja. Diverzitásuk megtartása nagy mértékben járul hozzá bélrendszerünk – Hippokratész óta tudjuk azt is, hogy teljes szervezetünk – egészségéhez.

A humán mikrobiom átlagos tömege mintegy 2 kilogramm. Képzeld csak el: mintha egy bónusz, láthatatlan testrészed lenne! Ez már súlyra sem elhanyagolható ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyhatnád a létezését, amint azonban hamarosan kiderül, a jelentősége ennél sokkalta nagyobb. Vele fekszel-kelsz, éled az életedet. Hogy hol férhet el mindez rajtad anélkül, hogy tüzetesen szemügyre tudnád venni? Nos, több helyen is megtalálható, benned, rajtad: vedd úgy, hogy kívül-belül bele vagy csomagolva egyfajta mikrobiom-celofánba.

A mikrobiom legnagyobb része, nagyjából 80%-a a vastagbeledben lakik – ezt hívjuk leánykori nevén bélflórának – de a bőrödön kívül a nyálkahártyáidon is megtalálható, így például az orrodban, szádban, füledben és az ivarszerveiden. A beleinkben mintegy 500-1000 féle baktériumtörzs tenyészik, ezzel a hadsereggel a bélfalad képezi az immunrendszered több, mint 70%-át. A leggyakoribbak ezek közül a bakteroidák, a colostridum, a fusobaktérium, az eschericia és a laktobacillus, valamint a bifidobaktérium, aminek a neve talán ismerősen csenghet.

Egyik fontos feladata néhányuknak a szénhidrátok erjesztéssel való lebontása rövid láncú zsírsavakká, melyek jelentős energiaforrásként szolgának a sejtjeink számára. De más feladatokat is ellátnak a különféle baktériumtörzsek: miután együttes erővel kialakítják az immunrendszeredet, még számos karbantartási munka is rájuk hárul. Mellékállásban pedig  történetesen a bélfaladban látnak el őrző-védő szerepet.

Még kimondani is döbbenetes: több trillónyi mikroorganizmussal élünk együtt! Hogy viszonyítani tudjál, elárulom, hogy ez a szám a sejtjeidnek csaknem tízszeresét teszi ki. Persze hozzájuk képest elképesztően miniatűr népséget képzelj el, mintha a sejtjeid megannyi Gulliverként ücsörögnének ezek mellett a parányok mellett.

A bennünk élő baktériumok meglehetősen heterogén társaságot alkotnak. Egy részük patogén, de legalábbis potenciálisan patogén, azaz kórokozóként van jelen. Azonban egy egészséges szervezetben ezek a mikroszkopikus méretű gazfickók minden esetben kevesebben vannak, mint barátságos társaik, (nagyjából 85-15% az optimális arány) akiknek egyik feladata éppen a kórokozók kordában tartása, hogy támadásra még lehetőségük se adódjon. A kordában tartás járulékos haszna, hogy így a baráti csapatok edzésben maradnak. Egységben az erő: minél többféle és nagyobb számú jótékony baktériumtörzs található bennünk, illetve rajtunk, annál magabiztosabban és nagyobb eséllyel tudják visszaszorítani a kórokozókat.

A folytatásban: A mikrobiom 2. – Másképp vagyunk egyformák