Ahogy a fizimiskánk, a gondolataink, az érzelmeink is változatosak, a saját, személyes mikrobiom-összetételünk is különböző. A mikrobiomot ebből a szempontból leginkább az ujjlenyomatunkhoz tudnánk hasonlítani. Mindannyiunknak más és más, teljesen egyedi a mikrobiom-összetétele, már magzatként is.

Legelőször az anyaméhben kerülünk közelebbi ismeretségbe mikrobákkal, (például a Bacteroidetessel vagy a Firmicutes* névre hallgató fura szerzetekkel), majd a szülőcsatornán való keresztülhaladáskor az anyai flóra mikrobiomja adja meg számunkra a kizárólag ránk jellemző összetételt, vagy ha úgy tetszik, mintázatot. Igen sok funkcionális szemléletű orvos, felismerve ennek jelentőségét, napjainkban a császármetszéssel született babákat is áttörli az anyai hüvelyből származó váladékkal.

Az anyatejben szintén jelen vannak a mikrobák, például azok a segítőkész támogatók is, amelyek önzetlenül beszállnak az anyatej megemésztésének fáradságos munkájába, illetve az immunrendszer támogatásába.. A mikrobiom összetétele nagyjából két-három éves korunkra válik teljessé, addigra benépesülünk különféle jótékony, patogén, illetve semleges, ráérősen nézelődő telepesekkel. Ezután tovább formálódik a társaság, mint egy jó osztályközösség, attól függően, hogy milyen környezeti és egyéb hatások érnek ezalatt bennünket: károsítják, vagy éppen segítik az optimális összetétel kialakulását, megtartását, befolyásolva nem csupán fizikai egészségünket, de  mentális állapotunkat is.

Érdemes tudnod azt is, hogy a bennünket védő baktériumok számosságánál sokkal fontosabb az egészségünk szempontjából a sokszínűségük és változatosságuk. Manapság, amikor szinte mindent fertőtlenítünk, lépten-nyomon antibakteriális szerekkel bástyázzuk körbe az életünket, egész jótékony baktériumfajokat irtunk ki a bélrendszerünkből. Lehet, hogy ideje lenne ebből a szempontból is átgondolnunk, mennyi tisztítószert használunk a mindennapokban…

*Firmicutes: Ő az a vidám cimbora a bélrendszeredben, aki, ha túlzott arányba kerül, sikeresen negligálja majd minden, fogyókúrára irányuló erőfeszítésedet. Ez a baktérium képes arra, hogy még az emésztetlen rostokból is egyszerű szénhidrátokat képezzen, az így létrejövő egyszerű cukormolekulákat pedig olyan gyorsan szippantja fel a szervezetedet, mintha ott sem lettek volna.

Természetesen szükség van arra, hogy veled legyen, ám ha túlságosan elszaporodik ez a faj a többi rovására, egyszer csak azon veszed észre magad, hogy jóval több kalóriát fogyasztasz el, mint amennyire optimálisan szükséged lenne. Ráadásul még tartalék üzemmódba is kapcsol majd a szervezeted, ha ki-kihagyod az étkezéseket. Hogy hova fognak kerülni ezek a bónusz cukormolekulák? Eltaláltad. A csípődre és a combodra.

Elengedhetetlen tehát odafigyelned mind az étrendedre, mind pedig az életmódstratégiáidra annak érdekében, hogy támogasd a megfelelő mikrobiom-egyensúlyt és az optimális testsúlyod megtartását.

A folytatásban: A mikrobiom 3. – Amit nem igazán szeretnek