Az étrended összetétele nagy mértékben károsíthatja a mikrobiomot, sokaknál ez a legnagyobb, leglátványosabb hozzájáruló faktor. Ha folyamatosan ultrafeldolgozott ételeken, ipari húsokon, nagyüzemileg termesztett zöldségeken és gabonákon élsz, esetleg a gyorséttermek kínálatából válogatsz, az mindenképpen a bélrendszeredben lévő patogén flóra számára jelent táptalajt, a jótékony baktériumfajok rovására.

Sajnos a mostanában olyan divatos vegán készételek sem optimálisak a bélrendszeri egyensúlyod megtartása szempontjából.  Összetevőik között sok esetben számos ízfokozót és adalékanyagot találhatunk. Javaslom, hogy mielőtt elcsábulnál egy előre csomagolt „vegán húspogácsa” láttán, mindig vedd szemügyre a csomagolás hátoldalán lévő összetevőket. Sok minden található némelyikben, ami nem kifejezetten a tányérunkra való.

Tovább csökkenti ezeknek a baktériumok változatosságát a glutén- és cukorfogyasztás – ideértve a rejtett cukrokat is -, az ételérzékenységek, allergiák, valamint egyes gyógyszerek. A vény nélkül kapható fájdalom- és gyulladáscsökkentőket, mint cukorkát kapkodják sajnos sokan és a finomított szénhidrátfogyasztás tekintetében sem áll túl jól az emberek többsége. Pontosabban, jól áll. Attól függ, honnan nézzük.

A krónikus stressz a következő olyan tényező, melynek hatására nyom nélkül lelécelhetnek a mikrobiomodból teljes baktériumfajok is. Ennek a belső „környezetedre” mért hatása legalább akkora jelentőségű, mint az a folyamat, ahogy a Földről tűnnek el a tevékenységünk következtében az állat- és növényfajok. Az említett krónikus stressz, legyen akár érzelmi, fizikai vagy biokémiai, folyamatosan terhelheti a szervezetedet. Ez pedig olyan, krónikus gyulladásos folyamatot idézhet elő, ami hosszú távon a mindezek nyomában járó krónikus betegségek, autoimmun állapotok elsődleges okozója. Ha csak nem egy fa odvában élsz, távol a világtól, rozmaringágat rágcsálva, a te életednek is része a stressz, ez nem vitás. A kérdés csupán az, hogy hogyan éled meg és mit kezdesz vele.

A következő dolog, amitől kimondottan azt érzi a mikrobiomod, hogy pikkelsz rá, ha antibiotikummal kínálod. Ezeknek a gyógyszereknek a túlzott használatával mindössze egyetlen kezelés során a bélbaktériumok akár 30%-a is elpusztulhat.  Ezzel egy évnél is hosszabb időre felborulhat a bélflórád egyensúlya, még utólagos célzott támogatással is hosszú időbe telik, mire ráncba szedik a vert csapatokat. Ha mindez nem lenne elég, még az antibiotikumoknak ellenálló (rezisztens) baktériumtörzsek kifejlődését is elősegíti, akik aztán felügyelet nélkül heves duhajkodásba fognak a bélrendszeredben.

A környezeti szennyezések, tisztítószerek, fertőtlenítőszerek, adalékanyagok sem kedveznek az egészséges bélflórának. A testmozgás hiánya vagy túlzásba vitele is összefüggésbe hozható a szervezeted egyensúlyának eltolódásával. És akkor még a lelki egészségről, vagy az alváshiányról nem is beszéltünk… Látható, hogy az életednek szinte valamennyi területével szoros összefüggésben van a mikrobiomod – vagyis a bélrendszeri egyensúlyod – állapota.

A folytatásban: A mikrobiom 4. – Becsüljük fel a károkat