Látható, hogy a mikrobiomra ható környezeti és étrendi, életmódbeli károsító tényezők nagy mértékben járulnak hozzá a krónikus gyulladásos folyamatok kialakulásához. Ezek a folyamatok intenzíven terhelik a szervezetet, minden krónikus betegség kialakulásának hátterében megtalálhatóak és az autoimmun betegségek melegágyát is jelentik. Mivel a táplálkozással bevitt rövid láncú zsírsavak (butirátok, propionálok és acetátok) lebontásával az energiatermelő folyamatokban is jelentős szerepet játszik a mikrobiom állapota, károsodása a krónikus fáradtsághoz is hozzá tud járulni. A bélbaktériumaink segítik elő a bevitt K- és B-vitaminok, a magnézium, a kalcium vagy a vas felszívódását is. Ha nincsenek elegendő számban és fajban, az a vitaminok, ásványi anyagok felszívódását is befolyásolja. Így aztán szedhetsz bármilyen kiváló vitaminkészítményt, azt fogod érezni, hogy neked mit sem használ.

De nem kell ilyen messzire szaladnunk ahhoz, hogy azt érezzük, valami nincs teljesen rendben az egészségünkkel. Az is lehetséges, hogy kezdetben csak különféle, kisebb-nagyobb tüneteket,  „hétköznapi kellemetlenségeket” észlelsz magadon:

 • puffadással, gyomorégéssel, székrekedéssel vagy hasmenéssel küzdesz, ezek aztán a későbbiekben váltogatják is egymást
 • egyre gyakrabban érzed magad fáradtnak, lehangoltnak, azon veszed észre magad, hogy nincs kedved semmihez,
 • a tanulás sem megy már úgy, mint régebben, egy jó könyvre is nehezebben tudsz koncentrálni
 • a bőröd állapota sem az igazi, a szemed körül rendszeressé váltak a sötét karikák, ekcéma, pattanások, aknék vagy pikkelysömör tünetei nehezítik az életedet
 • ráadásul nőként a ciklusoddal vagy hangulatingadozásokkal is jócskán meggyűlik a bajod (valljuk be, a párodé is)
 • azt veszed észre, hogy egyre több olyan ételre reagálsz érzékenyen, amely korábban még az égvilágon semmiféle panaszt nem okozott számodra

A jó hír azonban az, hogy sokat tehetsz a bélrendszeri egészséged állapotáért. A veled élő jótékony baktériumok sokszínű kavalkádjának visszaállítását és megtartását számos stratégiával tudod elősegíteni. Ha figyelmet fordítasz arra, hogy

 • a tányérodra feldolgozott élelmiszerek helyett valódi, tápláló ételek kerüljenek. Értem ezalatt azt, hogy lehetőség szerint a legközelebbi állapotban a természetben fellelhető formájukhoz.
 • megfelelő minőségű és mennyiségű pre- és probiotikumokat fogyasztasz. Első körben nem feltétlen kiegészítőket, inkább a természetes probiotikumokat: fermentált zöldségeket, erjesztett, nyers tejek fogyasztását, illetve a célzott prebiotikumokat: biztonságos keményítőket, fermentálódó rostokat javaslom. Mindez megfelelő tápanyagot biztosít a mikrobiomod számára. Fontos, hogy az egyéni állapotodnak megfelelő ajánlásokért minden esetben szakember segítségét kérd, hiszen előfordulhatnak olyan egészségügyi kihívások, melyekben ezek az ajánlások kizárólag megfontolással érvényesek.
 • felhagysz életed, környezeted túlzásba vitt sterilizálásával,
 • gondot fordítasz a testi-lelki egészségedre,
 • a stresszkezelésre és az alváshigiéniádra,
 • tiszta forrásból származó, célzott vitamin és ásványianyag pótlást biztosítasz szervezeted számára, azt hosszú távon a bélrendszered, az immunrendszered állapota is meghálálja.

Az ehhez kapcsolódó stratégiákat V.Á.L.T.S® Funkcionális Életmód mentorként öt pillér mentén (táplálkozás, alvásrendezés, célzott mikrotápanyagbevitel, testmozgás és stresszkezelés) tudom neked megtanítani, aktuális állapotod, egészségügyi kihívásaid figyelembevételével testre szabni. Amennyiben úgy érzed, hogy segítségedre lehetek, keress fel egy  orientációs konzultációért az elérhetőségeimen!

Forrásokat, további irodalmat itt találsz.