Sejtjeid, szerveid táplálása elsődleges fontossággal bír a hőn áhított homeosztázis szempontjából. Sokan ezért hajlamosak még akár túlzásba is vinni a vitamin és ásványianyag fogyasztásukat, mondván, minél több, annál jobb.

Azonban jóból is megárt a sok(k). Nem árt ugyanis tisztában lenned azzal, hogy van azért néhány olyan létfontosságú mikrotápanyag, amelynél kifejezetten káros, még akár veszélyes is lehet, ha átesel a ló túloldalára.

Lássuk, melyek ezek!

Vas

A vas szervezeted számos fiziológiás folyamatában jelentős szerepet játszik, gyakorlatilag nélkülözhetetlen ahhoz, hogy életben maradj, ugyanis segítségével jut el az éltető oxigén a sejtjeidhez. De ezen kívül is fontos, például

  • a bélfalad sejtjeinek regenerálásában,
  • az optimális vörösvérsejtszám megtartásában,
  • és a pajzsmirigyed megfelelő működéséhez is.

Hiányának számos tünete közül talán a legismertebbek a sápadt bőr, a fáradékonyság, a koncentrációs- és figyelemzavarok, valamint a töredezett haj és köröm.

A vashiány a világ népességének mára mintegy 80%-át érinti, a vashiányos vérszegénység, illetve a krónikus fáradtság gyakorta kéz a kézben járnak. A legfőbb oka ennek a már népbetegséggé váló állapotnak a hihetetlen mennyiségű feldolgozott, tápanyagban szegény étel fogyasztásában keresendő, ahol a vasban gazdag állati források meglehetősen ritkán szerepelnek a tányérokon, illetve a veganizmus égisze alatt rosszul felépített növényi táplálkozás sem túlzottan kedvez az optimális vasbevitelnek. Már csak azért sem, mert ha elsősorban a gabonafélékre koncentrálunk, a bennük lévő antitápanyagok is képesek gátolni a mikrotápanyagok felszívódását.

Vashiányt okozhat továbbá néhány emésztőrendszeri betegség is (Colitis ucerosa vagy Crohn-betegség) során bekövetkező elégtelen felszívódás is, de a nagyobb vérveszteségek, akár menstruációs vérzés, akár fogászati kezelés vagy műtét, gyakori véradás, esetleg belső vérzés is vezethet átmeneti vagy krónikus vashiányos állapothoz. A savlekötők, valamint egyes szívgyógyszerek ismert mellékhatásaként is lehet vaspótlásra szükség, és az olyan, túlzásba vitt, megerőltető sport, ami gyulladást és oxidatív stresszt okoz sejtszinten, szintén megnöveli a mikrotápanyag-igényt. Az okok között szerepelhet továbbá Helicobacter Pylori fertőzés okozta alacsony gyomorsavtermelés is, de megnövekedett tápanyagigény is, például várandósság vagy szoptatás idején. Mindezt cseppet sem ajánlatos félvállról venni: a vashiányos állapot ugyanis többek között hozzájárulója lehet a vércukorproblémáknak, a depressziónak, de még a hormonális egyensúlytalanságoknak is.

Logikus lenne hát, hogy azt gondoljuk: a vaspótlás soha nem árt, mindent bele. Azonban lassan a testtel! Ugyanis ez csak akkor igaz, ha ezt a mikrotápanyagot valódi ételek fogyasztásával igyekszel bevinni. Minden, egyéb vaspótlás előtt konzultálj orvossal és  mindenképpen végeztess laborvizsgálatot, ahol teljes vasanyagcsere-paramétereket néznek (szérum vas, TIBC, transzferrin szaturáció és ferritin), még abban az esetben is, amikor multivitamin formájában szeretnéd szedni.

Kiindulásképpen azonban tartsd szem előtt azokat a funkcionális szempontokat, amelyek a legtöbb mikrotápanyagnál érvényesek: igyekezz tehát a valódi, trmészetes ételekre koncentrálni, azokkal ugyanis sokkal nehezebb lesz túlzásba esned, mint a bekapkodott tablettákkal vagy kapszulákkal.

Ha például rendszeresen beilleszted az étrendedbe a puhatestűeket (tengeri herkentyűket), a legeltetett, szabadon tartott marha- vagy bárányhúst, illetve a belsőségeket, például csirkemájat, könnyedén pótolhatod a szervezet számára szükséges vasmennyiséget. További bevált stratégia lehet az is, hogy a mostanában megint egyre inkább divatba jövő vaslábosokban, öntöttvas edényekben készíted el az ételeidet.

A vaspótlás szempontjából megkülönböztetjük a Hem-típusú vasat, melyet elsősorban a már említett állati eredetű források tartalmaznak. Ezek hasznosulnak a legjobban, érdemes tehát leginkább rájuk koncentrálnod, mert a növényi, nem-hem vasforrások ezeknél lényegesen rosszabbul szívódnak fel. Nem csak vegetáriánusok számára érdekes információ, hogy az ehető gyomnövények közül a párolva fogyasztható csalánfélék 5-ször annyi vasat tartalmaznak, mint a sokat reklámozott spenót. További, vasban gazdag, növényi étel még a cékla, az aszalt sárgabarack, a spárga, az őszibarack, a héjában főtt burgonya, a hajdina, a petrezselyem, illetve a vöröshagyma, a mák és a tökmag is, ezekkel szintén változatosabbá és színesebbé tudod varázsolni az étrendedet.

Vaspótlásnál rendkívül fontos, hogy tartsd magadtól távol a különféle, felszívódást gátló anyagokat: ilyenkor a tea, a kávé, a tejtermék, az útifűmaghéj, és kiegészítős rostpótlás, illetve kiegészítős kalcium- és cinkpótlás is kerülendő, vagy ha mindenképpen szükséges, ne az étkezéssel együtt vedd be őket.

Ha tolerálod, egy-egy pohár bort is elfogyaszthatsz a vacsorádhoz, mert az alkohol is javítja a vasfelszívódást. Bár említettem már, hogy az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos mennyisége, ebben az esetben a vaspótlás megfelelő biztosítása prioritást élvez.

Amennyiben a fenti javaslatok még laboros ellenőrzés után sem javítanak a vasszinteden és továbbra is vashiányos tünetekkel küzdesz, és/vagy orvosi javaslatra szükséges kiegészítésként vasat szedned, javaslom, hogy mindenképpen HEM (állati forrású) vaskészítményekkel pótolj, lehetőleg kelát formátumban. Ebben az esetben légy türelmes: minimum 3-6 hónapos kúrára van szükséged ahhoz, hogy megfelelően feltöltődjenek a kimerült vasraktáraid.