Amit a bélrendszerünkben, bőrünkön lakó baktériumok jelentenek a mikrobiomunknak, azt jelentik a növények számára az úgynevezett  SBO-k (Soil Based Organisms). E gyűjtőnév alatt olyan miniatűr, az egész talajt benépesítő élőlények, vagyis talaj alapú szervezetek, mikroorganizmusok nyüzsögnek, melyek egyik feladata a természetes növényvédelem. Különféle betegségektől, gombáktól, penészgombáktól óvják a növényeket, illetve a növekedésüket, tápanyagfelvételüket támogatják. Remek a marketingjük, tízből minimum 9 növény őket választja. Amennyiben megfelelő számban és összetételben tobzódhatnak a talajban, a különféle paraziták, talajmenti patogének labdába sem rúghatnak.

Ezek a probiotikumok értelemszerűen nem kizárólag a növényekre gyakorolnak jótékony hatást, hanem ránk, növényeket elfogyasztó emberekre is, már amennyiben folyamatosan közelebbi kapcsolatba tudnak kerülni velünk.

Alig száz éve ez a liaison még könnyedén létrejöhetett: az emberek túlnyomó többsége szorosan kapcsolódott a természethez, a belső és a külső ökolögiai rendszerek szimbiózisban tudtak létezni és a kertészkedés sem csupán a fűnyíró fel s alá tologatásából állt. Így aztán sokak számára a hétköznapi élet magától értetődő részét képezte, hogy a termőfölddel a ruhájukon, bőrükön, emésztőrendszerükön keresztül nap mint nap kapcsolatba kerültek. Valahányszor leszedtek egy gyümölcsöt egy fáról, bokorról, épp, hogy a ruhájukba törölték, úgy fogyasztották el, a bélrendszerükbe juttatva vele milliónyi SBO-t, vagyis probiotikumot is.  Ezek aztán gondoskodtak a beleik megfelelő működéséről, a bélflórájuk karbantartásáról, elősegítették a fehérjék, szénhidrátok, különféle mikrotápanyagok lebontását, hogy ezáltal még könnyebben jusson el a véráramba, illetve a sejtjeinkhez. Hát nem remek társaság?

Manapság persze az agyonpermetezett, növényvédőszerekkel, műtrágyával terhelt talajban növő növényeket érthető módon nem szívesen fogyasztanánk alapos tisztogatás nélkül. Sokan, miután kimennek a természetbe, alapos fertőtlenítésnek vetik alá magukat, antibakteriális készítményeket használva, ami a jótékony baktériumflóra, illetve mikroorganizmus sereg számára is egyenlő a halálos ítélettel. Pedig a természetben több száz SBO faj lelhető fel, köztük olyanok is, amelyek éppen a sérült bélfal gyógyulását segítik elő, ami különösen előnyös egy áteresztő bél esetében. Vannak azonban olyan, természetes gyógymódok, amelyeket manapság is meg tudsz tenni, hogy visszacsalogasd magadhoz ezt a kicsi, föld alatti mozgalmat, nagy részük olyan egészséges életmódot segítő stratégia, ami pénzbe sem kerül:

Kapcsolat a természettel: Tölts minél több időt a természetben! Szedj virágot, ölelj magadhoz egy fát, heveredj a fűbe, sétálj mezítláb, így vegyél „probiotikum-fürdőt”. Kertészkedj kesztyű nélkül, ha pedig városban élsz, kereshetsz közösségi kerteket.

Organikus élelmiszerek: Fogyassz minden nap friss organikus zöldségeket, próbáld lépésről lépésre beépíteni őket az étrendedbe. Keress fel  biopiacokat, termelőket, AMAP közösségeket. A friss, organikus gyümölcsök és zöldségek nagy részét elég csupán megmosnod, nem szükséges meghámozni őket: használd hálával a héjukon lévő probiotikumok gyógyító erejét!

Táplálékkiegészítők: Végezetül, választhatsz SBO-t tartalmazó funkcionális táplálékkiegészítőket, ügyelve arra, hogy legyenek benne endospórás Bacillus subtilis és Bacillus coagulans probiotikum törzsek is, melyek igazoltan csökkentik a bélrendszer gyulladásos tüneteit, ezáltal is elősegítve az áteresztő bélfal gyógyulását.

Egészségedre!