Sejtjeid, szerveid táplálása elsődleges fontossággal bír a hőn áhított homeosztázis szempontjából. Sokan ezért hajlamosak még akár túlzásba is vinni a vitamin- és ásványianyag fogyasztásukat, mondván, minél több, annál jobb.

A vas és a kalciumpótlás ismérvei után most az E-vitamin kerül terítékre.

Az emésztés során a gyomrodban felszívódó E-vitamin, vagy tokoferol kiváló antioxidánsként képes harcolni a szabadgyökök ellen, védelmet nyújtva sejtjeidnek. A gyakori bőrproblémákra is kiváló – tapasztalatom szerint külsőleg és belsőleg is – hiszen jelentősen csökkenti a gyulladásokat, elősegítve a sebgyógyulást. Optimális mennyiségben történő bevitelével a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is jelentősen csökkentheted. Mindezeken felül még az immunrendszeredet is hatékonyan edzi, hogy minél flottabbul tudja felvenni a harcot a kórokozók ellen, illetve megelőzi a zsírsavak oxidációját.

A szemed is hálás lehet a szemfenéksejtjeid oxidatív károsodása ellen nyújtott védelméért. Már az eddigiekből is látható, hogy hatása rendkívül sokoldalú, bevitele létfontosságú az egészséged szempontjából.

Hiányának tünetei közé tartozik a zsibbadás és az izomgyengeség, a gyenge immunrendszer következtében egyre gyakoribbá váló megbetegedések és a látásromlás.

Ugyanakkor, mivel zsírban oldódik és a szervezeted nehezen üríti ki, túlzásba vitele komoly veszélyeket rejthet. Túladagolás esetén előfordulhatnak kisebb, de akár komolyabb emésztési problémák is (hányás, hasmenés, gyomorgörcs, szédülés), a hosszabb időn át tartó magas dózis bevitele pedig véralvadási zavarokhoz vezethet.

Amennyiben szükséges, pótlása csak tokoferol (szójamentes) formában ajánlott, minimális dózisban (ami maximum 400 NE/nap dózist jelent). Étrendkiegészítős pótlást leginkább időlegesen, orvosi javaslatra írnak elő krónikus vitaminhiány,  emésztési problémák, PMS, illetve szív- és érrendszeri panaszok esetén.

Funkcionális mentorként mindezek ismeretében úgy gondolom, hogy emésztési-felszívódási zavarok esetén az elsődleges cél mindig az emésztőrendszeri funkciók helyreállítása kell, hogy legyen. Ellenkező esetben a kizárólag vitaminpótlással történő megközelítés sajnos nem oki, hanem kizárólag tüneti kezelést eredményez. A legjobban ebben az esetben is akkor jársz, ha a valódi ételekre összpontosítasz, hiszen az E-vitaminnak számos, étrendi forrása ismert, amelyekkel egy kiegyensúlyozott táplálkozás részeként megfelelő mennyiségben tudod magadhoz venni.

A legeltetett forrásból származó vaj, a a belsőségek, a lazac, a teljes értékű, megfelelő módon előkészített gabonák, a magvak, a diófélék, a hüvelyesek és a sötétzöld levelek mind-mind tartalmaznak E-vitamint. Ezen felül is bőséges a választék: megtalálhatod a spenótban, a petrezselyemzöldben, a cseresznyében, a napraforgómagban, a mandulában, a zöldpaprikában, a spárgában, a káposztában, a brokkoliban, a kelbimbóban, és a hidegen sajtolt olívaolajban, illetve magolajokban is. A változatos, tápanyagsűrűségi piramist követő, színes zöldségekben gazdag táplálkozással egy újabb vitamint kipipálhatsz tehát, amit az orvosilag ajánlott kivételeket kivéve nem szükséges étrendkiegészítőkből pótolnod.