A magas vérnyomás napjainkban már népbetegségnek számít. Ha esetleg téged is érint, jó, ha tudod, hogy létezik számos olyan étrendi, illetve életmódbeli stratégia, melyekre odafigyelve, ezt az állapotot hosszú távon megállíthatod, illetve visszafordíthatod. Melyek ezek?

Mindig gyulladáscsökkentő, valódi ételeket fogyassz. Már messziről kerüld el a feldolgozott élelmiszereket, összpontosíts helyettük inkább a friss, szezonális zöldségfélékre, alacsony cukortartalmú idénygyümölcsökre, keményítősökre, illetve a megfelelő forrásból származó zsírokra és fehérjékre, ideértve a belsőségeket is.

A mérsékelt szénhidrátbevitel jó barátod: ha nő vagy, elegendő, ha étkezésenként csupán egy-egy maroknyi biztonságos keményítőt teszel a tányérodra, férfiak számára egy-másfél maroknyi lesz az adag. Apropó: tudtad, hogy a magas káliumbevitel alacsonyabb vérnyomást eredményez? 1-1 csésze sült édesburgonya, főtt burgonya, illetve főtt zöldbanán mintegy 700 mg káliumot tartalmaz. A nem étrendi forrásból származó káliumpótlással azért csak óvatosan: a kálium túladagolása veszélyekkel járhat.

A saját érdekedben, kérlek, vedd komolyan minimum 30 napon át a tiltólistás ételeket: ilyenek a tejtermékek, a gabonafélék, a cukor és az édesítőszerek, a feldolgozott ételek, az ipari magolajok és egyéb növényi olajok, az alkohol, az adalékok, az üdítők és a gyümölcslevek, koffein, a tojás, és a magvak. Állapotod ez esetben javulni fog, az eltelt harminc nap után pedig továbbra is a te döntésed lesz, hogy a tojáson és a magvakon kívül még mely ételeket vezetsz vissza, illetve visszatérsz -e teljesen a korábbi – amúgy a a magas vérnyomást is támogató – étrendedre.

A bőrön át bevitt, illetve szájon át szedhető magnéziumforrásokon felül helyezz hangsúlyt az étrendi magnéziumbeviteledre is: a spenót, a magvak, a diófélék és az étcsokoládé remek magnéziumforrások. Étcsokoládéból azért naponta maximum csak egy érményit fogyassz és olyat keress, ami minimum 80%-os kakaótartalmú.

Próbáld beépíteni az étrendedbe a hínárokat és a tengeri algát is. Bár ezek talán nehezebben beszerezhetőek, a halakkal, tengeri herkentyűkkel érdemes lesz megbarátkoznod. Hetente minimum három étkezéshez, fehérjeként fogyassz hidegvízi, zsíros halat vagy kagylót is.

A megfelelő, pihentető alvás kiemelt fontosságú. Szánj időt az alvásrendezésre, ismerd meg azokat a stratégiákat, amelyek segíthetnek ebben. A honlapomon ingyenesen letölthető e-bookot is találsz ehhez.

A magnéziumbevitelen felül hasznos kiegészítő számodra a D- és C-vitamin, valamint a koenzim Q10 is. Az emelt D-vitamin bevitelhez feltétlen végeztess D-vitamin szint mérést. 125 nmol/L alatt már funkcionális szempontból alacsonynak számít a D-vitamin szinted, ilyenkor az általában ajánlottnál jóval izmosabb pótlásra lesz szükséged.

A túlzott testzsír stabilan meg fogja emelni a vérnyomásodat. Csökkentése érdekében tűzz ki magad elé kisebb, elérhető célokat: ha a napi 10.000 lépés még kissé soknak tűnik számodra, indulj kevesebbről, de próbáld mindig egy kicsit növelni a lépésszámodat. Egy álló munkahely vagy kicsit kevesebb ülés és több állás, járkálás napközben közelebb visz hozzá. Ha mérsékelt intenzitású mozgást végzel, hetente 2 és fél órát mindenképpen szánj rá, intenzív mozgásbóláltalában heti egy-másfél óra is elegendő.

Kezeld az életedben jelen lévő stresszt. Ha hetente legalább három-négy alkalommal negyed órát szánsz például a mélylégzés gyakorlására, már sokat tettél magadért.

Ugye, tudod, hogy napozni nem csak nyáron lehet? A D-vitamin bevitelen túl az általános, mentális állapotodra is jótékony hatással lesz, ha rendszeresen veszel egy kis napfényfürdőt.

Végezetül a gondolkodásmódod átalakítása és újrahuzalozása, a kapcsolataid gondozása és tovább építése, illetve a mérgező emberek elengedése hosszú távon hoz majd számodra testi és lelki gyógyulást.