Gyakran hangsúlyozom: funkcionális életmód mentor vagyok, nem életmód tanácsadó. De mi is a különbség a kettő között?

Az életmód tanácsadó ideális esetben ennek megfelelő végzettséggel rendelkezik, melynek meglétét és érvényességét Magyarországon az OKFŐ honlapján tudod ellenőrizni. Ez mindenképpen egyfajta biztonságot nyújt számodra és számára is. Ha elmész egy életmód tanácsadóhoz, az általa javasolt és elvégzett felmérések után általában kötve-fűzve megkapod tőle mindazt a tanácsot, tenni/venni/lenni-valót, amivel aztán majd egyedül kell boldogulnod a továbbiakban.

Az életmód tanácsadók egy része specifikus stratégiát javasol a problémáid megoldása érdekében, melyet – ha már erre adtad a fejed – érdemes is követned. Az, hogy a motivációd megmarad-e mindvégig az egyes szokásváltoztatások terén, innentől kezdve kizárólag rajtad múlik. Természetesen akadnak, akiknek így is működik hosszú távon az életmódváltás. Azonban sokan vallanak kudarcot akkor, ha nincs mellettük folyamatos támogatás, legyen szó akár családtagról, barátról, akivel közösen tapossák az önfejlesztés, gyakran meglehetősen kanyargós ösvényét.

Mentorként, amikor együtt dolgozunk, ott tudlak segíteni, ahol éppen tartasz az utadon. Meglehet, hogy te még nyugati típusú menzakoszton élsz és a gyorséttermek a gyengéid, alig mozogsz, vagy éppen túlhajtod magad, folyamatos kimerültséggel küzdesz. Szedsz ugyan vitaminokat, de tanácstalan vagy, hogy miből mennyit is kellene. Lassan elborítja a konyhapultodat a vitaminok és táplálékkiegészítők arzenálja, de te valahogy mégsem érzed magad jobban. Az is lehet, hogy már követsz valamiféle táplálkozási irányzatot, vegetáriánus, vegán vagy, ketogén étrenden élsz, diétázol, esetleg kalóriákat számolgatsz. Megtörténhet, hogy évek óta keresgélsz és már zsong a fejed a sok, gyakran egymásnak ellentmondó információtól. Szeretnél elkezdeni mozogni, mert tudod, hogy jót tenne neked, de néhány hétnyi nekirugaszkodás után inkább sutba vágod az egészet. Mindegyik rendben van, hiszen valamennyi csupán egy-egy kiindulási pontot jelent az életedben, egy olyan állomást, ahonnan közösen nekirugaszkodhatunk, hogy együtt tegyük le eléd a mérföldköveket.

Jó esetben úgy találkozunk, hogy csupán kisebb-nagyobb krónikus tünetekkel vagy egyensúlytalanságokkal küzdesz és a népességnek ahhoz, a nagyjából 70%-ához tartozol, akik szerencsére nem szembesültek még semmiféle diagnosztizált, krónikus betegséggel. Ezen a ponton állapotfelmérésekkel, oknyomozásokkal és stratégiák tanításával foglak segíteni téged a már meglévő krónikus állapotok és a tüneteid visszafordításában, illetve abban, hogy a diagnózis eshetősége minél távolabbra kerüljön tőled.

Ugyanakkor tudnod kell, hogy ha már kezelőorvosod van, a mi konzultációink nem fogják felülírni az ő javaslatait, kizárólag kiegészíthetik, illetve ideális esetben vele együttműködve, támogathatják azt. Nem fogok neked táplálkozási terápiát sem javasolni, de a különböző, orvos által javasolt terápiákat hatékonyan ki tudom egészíteni.

Mentorként saját, folyamatosan gyarapodó információim birtokában tanítalak téged. Én magam is úton vagyok, a saját történetemmel, esendőségemmel és küzdelmeimmel tudom hitelessé és követhetővé tenni számodra azt, amit képviselek. Leginkább önfejlesztő magánóraként tudod elképzelni a velem való konzultációkat, ahol segítelek az életmódpillérek elmélyítésében, illetve meggyökereztetésében, olyan módon, ahogy az leginkább beilleszthető jelenlegi életedbe. Ahol elmagyarázom a tested működését és a tüneteid valódi okát és úgy igyekezlek motiválni, hogy a megszerzett tudásodat mihamarabb cselekvésbe tudd átfordítani. Ez hosszú távú elköteleződést igényel tőlem is és tőled is.

Mentorként és egészségdetektívként nem specifikus, hanem holisztikus, átfogó stratégiát képviselek. Ez azt jelenti, hogy segítek neked feltárni az esetleges egyensúlytalanságokat, illetve felderíteni a funkciózavarok hátterében álló hozzájáruló faktorokat. Funkcionális rendszerszemlélet mentén célozzuk meg az okokat, minden esetben az oki megoldást helyezve előtérbe a tüneti helyett. A szokásokat felülíró életmódstratégiák elsajátításával így természetes módszerekkel tudod támogatni az öngyógyító mechanizmusaidat.

Ha tudod és átlátod, hogy nem létezik mindent (is) megoldó csodakapszula, hanem kinek-kinek önnön kezében van a gyógyulás és az önkéntes egészségfejlesztés lehetősége, akkor tudunk majd hatékonyan együttműködni. Az alapokat megkeresve, különféle speciális módszerek helyett természetes protokollok és életmódstratégiák alkalmazásával tudom ekkor mutatni neked az irányt, amelynek követésével a testre szabást már önállóan fogod tudni elvégezni.

Mert végső soron ez a célom: megtanítani arra, hogyan válhatsz hosszú távon te a saját életmód mentoroddá.