„Az emberek olyanok, akár az ólomüveg ablakok. Ha süt a nap, szikráznak és ragyognak, de ha leszáll a sötétség, csak akkor látni a szépségüket, ha belülről árad a fény.”

Elizabeth Kübler-Ross, svájci származású pszichiátertől származik a fenti, varázslatos idézet. Önnön fényünktől szikrázó ablakként látni magunkat: hát nem olyan dolog ez, amire valamennyien vágynánk? Amikor jó nyolc-tíz évvel ezelőtt először került a kezembe Brené Brown Élj szívvel-lélekkel című könyve az önbecsülés 10 útjelzőjéről, egészen megrendített, egyúttal meg is rémített őszinte kitárulkozása. Lenyűgözött az a fajta bátorság, amellyel mások és önmaga előtt is tökéletlennek mert látszani ebben a túlontúl is a tökéletességet hajszoló világban.

Hiszen hatalmas, naponta újra és újra megküzdésre váró feladat sokunk számára, hogy valóban szívvel-lélekkel jelen tudjunk lenni életünk minden percében. Kiváltképp azokban a pillanatokban, amikor sebezhetőek vagyunk és a bőrünket visszük ezzel a vásárra.

Több mindent olvastam azóta a szerzőtől, interjúkat, TED beszédeket is hallgattam tőle, mégis ez a könyve az, amelyikhez mindig visszatérek. Azt hiszem, azért, mert keresetlen szavakkal képes megfogalmazni, összerendezni mindazt, amitől azt érezhetem, hogy minden rendben van velem, még akkor is, ha épp összecsapnak a fejem fölött a hullámok. Fontosak az útjelzői a hétköznapokban, kapaszkodóként a lelki egészségünkhöz. Hogy rádöbbenjünk, el kell fogadnunk a saját történetünket, tévedéseinkkel, gyengeségeinkkel, sikereinkkel és erősségeinkkel együtt. Bevallom, ez utóbbi az, ami nekem, személy szerint például még mindig nehezen megy, de azt hiszem, apránként egyre jobb leszek benne.

Amit gyakorolunk, abban előbb-utóbb kiteljesedünk. Érdemes tehát mindannyiunknak feltenni a következő kérdéseket esténként, hogy a hála mellett ezzel tegyük teljessé a napunkat:

  • Mit tettem ma önmagamért?
  • Mertem-e gyengédnek lenni önmagammal?
  • Mit tettem másokért?
  • Milyen jó dolog történt ma velem?
  • Akadnak-e olyan érzelmek bennem most mélyen, legbelül, amelyeket nem tudtam vagy nem mertem kifejezni, megfogalmazni, átélni?
  • Érzem-e azt, hogy elég vagyok?

Neked mit jelent a bátorság?