Nem tudom, te miként vagy ezzel, én, bevallom, kifogásgyártásban időnként szédítő csúcsokat vagyok képes döntögetni. Pedig, ha jobban belegondolunk, egy kifogásokkal teli élet gyakorlatilag egyetlen dologhoz vezet: a középszerűséghez. Mégis minduntalan azon kaptam magam, hogy már csak estefelé, fáradtan jutottak eszembe tennivalók, briliáns ötletek, ám a megvalósítás ilyenkor reggelre halasztódott. Amivel nem lett volna probléma, ha nem éppen egy kapkodós, minden kreativitást nélkülöző reggel jött volna ismét, hogy aztán újból este érjen a felismerés: megint eltelt egy nap.

Hal Elrod könyve számomra fontos sorvezetőként szolgált. Olvasás közben lelkesen próbálgattam, alakítottam önmagamra az általa leírtakat. Épp az az egyik remek dolog benne, hogy a módszer bárki számára testre szabható.

Amikor reggelenként egy órával korábban ébredek és azt az egy órát kizárólag magamnak ajándékozom, a hatását egész nap érzem. Ilyenkor csodavárás helyett egyszerű, a mindennapokba beilleszthető rutin mentén haladva, koncentrált tevékenységgel töltöm ki ezt az egy órát.

  • Kapkodás helyett pár perc elcsendesedéssel. Ez lehet számodra ima, csendes hallgatás, meditáció vagy vezetett meditáció is. Ha neked  jobban megfelel, ilyenkor a kertbe vagy az erkélyre is kiülhetsz.
  • Ezután az olvasás következhet. Te mennyi időt szánsz egy-egy nap során önfejlesztésre? Ha semennyit, vagy csupán hébe-hóba kerül ilyesféle könyv a kezedbe, akkor reggelenként alig tíz percnyi olvasással is már hatalmasat léptél előre. Megteheted, hogy hangoskönyvet hallgatsz ilyenkor vagy podcasteket, a lehetőségek száma végtelen.
  • Használhatod a reggeli perceket önmegerősítésre is. Melyikünknek ne lenne szüksége arra, hogy időnként erősebbnek, elszántabbnak érezze magát vagy, hogy tengelyben tudjon maradni?
  • Ha ezután vizualizálod, amire vágysz, valóban hálval telve érzed át, még ha csak néhány percre is, ám következetesen, nap mint nap, a vágyott dolog előbb-utóbb megjelenik az életedben.
  • Naplót sem kizárólag esténként lehet vezetni. Amikor reggelenként kiírod magadból az ötleteidet, megtervezed a napodat, azzal fókuszt helyezel a számodra fontos dolgokra, így nagyobb valószínűséggel tartod majd napközben is az irányt.
  • Végül egy kis testmozgással adsz energiát a napodnak. Én sokáig úgy gondoltam, órákon át kell edzeni, természetesen jól leizzadva, hogy bármiféle eredménye legyen. Ez nem így van. Már néhány perc jógával vagy Pilatessel is sokat tettél az egészségedért, különösen akkor, ha eddig leginkább csak kanapéhuszárkodtál. A sorrendet te választod meg ebben az egy órában, de mivel számomra a mozgás volt az a bizonyos hatalmas elefánt, én például ezzel indítom a saját varázslatos reggeleimet.

A könyvben részletesen leírt öt egyszerű lépéssel a stressz szinted hamarosan érezhetően csökkenni fog, a mellékveséd pedig egyenesen hálát rebeg minden percért. És ki tudja? Talán előbb-utóbb tényleg úgy fogsz élni, ahogyan igazán szeretnél.