Dr. Guseo András

„Megmutatja az a külső rendesen – ha megfigyeljük -, hogy milyen belsőt takar.” (Euripidész)

Ma már tudjuk, hogy az örökletes tényezők mindössze alig 5%-ban tehetők felelőssé a krónikus egészségügyi problémákért. Ezzel szemben a lelki, mentális blokkok igen gyakran okai és okozói számos civilizációs betegségnek. Érzelmi, emocionális egyensúlytalanságunk, legyen az félelem, magánéleti- vagy párkapcsolati nehézség, egzisztenciális zavar, negatív életszemlélet, esetleg meddő céltalanság, legalább akkora csapást képesek mérni a szervezetünkre, mint a testünket érő, állandósult fizikai, fiziológiai hatások. Ha kizárólag a végeredmény szempontjából szemléljük a kérdést, gyakorlatilag már mindegy is, hogy aktuálisan éppen mi történt. A fent említett érzelmi, gondolkodásbeli folyamatok ugyanis oly mértékben képesek gátolni immunrendszerünk működését, hogy a természetes módon bennünk lakozó öngyógyító képességünk látványosan csorbát szenved.

Változtasd meg a gondolkodásodat! Úton-útfélen ezt halljuk, csaknem a könyökünkön jön ki. Márpedig társadalmunk valami miatt mégiscsak egyre betegebb. Egymás után ütik fel fejüket újabb és újabb nyavalyák, melyek, amikor végül hangzatos orvosi diagnózist is nyernek, annak hatására sokak életének elválaszthatatlan részévé avanzsálnak. De vajon tényleg ítéletként kell tekintenünk a diagnózisra, nem pusztán lehetőségként rögzült sémáink felülvizsgálatára és megváltoztatására?

A gondolat mágikus ereje már régóta ismert, azonban a nyugati medicina egyelőre képtelen bármit is kezdeni a betegségekből való csodálatos gyógyulásokkal vagy a megmagyarázhatatlan veszteségekkel olyan esetekben, amikor orvosilag pedig minden esély adva volt a gyógyulásra.

Valamennyi gondolatunk energia, melynek rezgését mind a tudatos elménkkel, mind pedig a szándékunkkal, érzelmeinkkel képesek vagyunk befolyásolni. Olyannyira, hogy nem csupán a testünk mintegy 70%-át alkotó víz molekuláinak szerkezetét tudjuk varázslatos módon rendezett vagy rendezetlen szerkezetűvé alakítani aktuális érzelmeinknek megfelelően, de még saját DNS-ünket is felülírhatjuk Gariaev* kutatásai szerint.

Amikor úgy gondoljuk, fikarcnyi esélyünk sincs arra, hogy változtassunk egészségi állapotunkon, vagy életünk folyásán, és ehhez még ráadásul számos negatív érzelmet is társítunk, az előbb-utóbb valamiféle fizikai állapotváltozásban, illetve betegségben fog megnyilvánulni.

Hogy hol van mindebből a kiút? A neuroplaszticitás agyunk egyik igen fontos tulajdonsága, amely voltaképpen az idegrendszeri kapcsolódások megváltoztatását jelenti. Mindez annak érdekében történik, hogy az új cselekvési és gondolkodási minták kialakítása révén átalakuljon, vagyis újrahuzalozódjon a kapcsolódások által ellátott valamennyi funkció.

Ezeken az idegrendszeri pályákon ilyenformán kitartó gyakorlással – ha úgy tetszik, elmetornáztatással – új idegrendszeri útvonalak alakíthatóak ki, melynek során a fájdalomtól, illetve a negatívan megélt érzelmektől már más érzelem, illetve gondolkodásmód felé tolódik a hangsúly. Ez a folyamat pedig egy olyan, epigenetikánkat befolyásoló tényező, amely a krónikus állapotok kialakulásának mintegy 95%-ért felelős, illetve alkalmazásával ezen állapotok csodálatos módon visszafordíthatóak.

Dr Guseo András ideggyógyász és pszichiáter könyvének hat előadása elkalauzol ezen gondolkodási folyamatok, tematizációs sémák születésébe, a tudatos és a tudattalan elme örökös harcába. A könyv egyszerű, gyakorlati módszereket is kínál gondolataink hatékony lecsendesítésére, érzelmeink fókuszba állítására, illetve olyan, már ismert módszereket is felvonultat, mint az EFT, a gondolati relaxáció vagy hitbéli újrahuzalozás.

 *https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2772228/