Itt a kánikula, tényleg rekkenő a hőség, pedig még csak július közepe van.  Délutánra, ha itthon vagyunk, már csak tántorgok ideoda a lakásban, mint a kerge tyúk. Reggel és este persze jöhet egy séta a kissé hűvösebb levegőben a parton, – szerencsénk van, mert itt a tenger mellett mindig jár egy kis szellő.

Mi kell ilyenkor elsősorban? Ezen a ponton már te is tudod: folyadék, folyadék, folyadék, méghozzá tiszta, szűrt víz. Már írtam a hidratálásról, most kicsit részletesebben beszélek az egészséges hidratáció szempontjából NEM ajánlott folyadékokról is:

 

Az alkohol

Bár nyilvánvaló, hogy nem épp az egészséges életmód elengedhetetlen tartozéka, sokaknál hozzá tartozik a társasági eseményekhez egy-egy pohár bor vagy rövidital – nyaralás során pedig koktél – is. A jó minőségű alkohol kis mértékben, alkalmanként, egyéni megfontolás alapján ugyan nem okoz feltétlen problémát, (egy-egy jéghideg Spritz Aperolt nagy ritkán én is szívesen elfogyasztok), de méregtelenítés és bélregenerálás alatt semmiképp ne nyúlj a koktélos vagy borospohárhoz. Hogy miért?

 • mert nem csupán megemeli a vércukorszintedet, de az alkohol metabolizációja során rögtön cukorrá alakul,
 • kalóriával jócskán el van látva, tápanyaggal viszont vajmi kevéssé,
 •  a májadat is terheli, márpedig belátható, hogy ez a méregtelenítés során sem előnyös számodra. Ha mindez nem lenne elég az alkohol bűnlajstromán szerepel még néhány igen súlyos dolog:
 • elvonja a szervezetedből az A-, B-, és K-vitaminokat, valamint a rezet, cinket és a magnéziumot is. Ezek közül három, különösen a magnézium,  igencsak szükséges a D-vitamin hasznosulásához.
 • Végezetül súlyosbíthatja az esetleges gombás fertőzéseket is (hiába, ezek a gombák csak úgy zabálják a cukrot) hatalmas metabolikus káoszt okozva mindezekkel a szervezetedben.

 

A kávé

A sok negatív tulajdonság mellett természetesen jócskán vannak a kávénak pozitív tulajdonságai is (ezért is szeretem), de hidratálni nem fogod magad vele. Sokan igencsak nehezen tudják letenni azt a csésze feketét, bevallom, tökéletesen megértem őket. Az elmúlt hónap során egy bélrendszeri újrakalibrálással igyekeztem méregteleníteni a szervezetemet, így a kávétól is megváltam egy időre. Bár jótékony hatása miatt általában reggeli után, délelőttönként fogyasztottam eddig is, az első négy nap zsibbasztó fejfájása, aluszékonysága és kábasága villámgyorsan ráébresztett, hogy bizony szorosabb volt a viszonyom vele, mintsem gondoltam volna. Ezen a ponton pedig már bizonyára te is tudod, hogy a cirkadián ritmusod szempontjából sem optimális módja a kávézás az energiaszinedt növelésének. Emellett a kávé

 • vízhajtó
 • negatívan befolyásolhatja az idegrendszeredet, szorongást és álmatlanságot okozva,
 • vércukor-ingadozáshoz vezethet,
 • és serkenti az étel áthaladását az emésztőrendszereden, ami gyulladásokhoz, hiánybetegségekhez járulhat hozzá.
 • A kávé olyan vegyületeket is tartalmaz, mint például a tanninok, melyek az ásványi anyagok felszívódását gátolják. Ha pedig az étkezéseid mellé fogyasztod, az akár 40%-kal is csökkentheti a tápanyagok felszívódását.

 

A tejtermék alapú italok, turmixok és tejeskávék.

A nyári melegben sokan választanak tejtermék alapú italokat, mint a turmixok és tejeskávék, hogy felfrissüljenek. Azonban ezek az italok sem mindig jelentik a legjobb választást a hidratáció szempontjából (sem).

 • A turmixok gyakran tartalmaznak joghurtot vagy tejet, amely magas kalória- és cukortartalmú lehet, különösen, ha hozzáadott cukrot vagy édesítőszereket is tartalmaznak. Az ipari forrásból származó, gyulladáskeltő tejkészítményektől pedig egyébként is célszerű távol maradni. Ezen kívül a turmixok rosttartalma gyakran alacsonyabb, mint a friss gyümölcsöké, emiatt sokkal gyorsabban emelhetik meg a vércukorszintedet. Bár vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok lehetnek, túlzott fogyasztásuk nem feltétlenül segíti a hidratációdat.
 • A tejeskávék, mint például a latte, a cappuccino, a marocchino vagy a macchiato nemcsak koffeint tartalmaznak, hanem tejet is, ami emésztési problémákat okozhat azoknál, akik érzékenyek rá. A tejeskávékba gyakran tesznek hozzáadott cukrot vagy ízesítőszirupokat is, amelyek tovább növelik a kalóriatartalmat és hozzájárulhatnak a vércukorszinted ingadozásához is.
 • Bár a legeltetett állattól származó, nyers tej önmagában tápanyagokban gazdag ital, magas kalóriatartalma miatt nem feltétlenül a legjobb választás a hidratációhoz. A tej fehérjét, kalciumot és D-vitamint tartalmaz, ám fogyasztása után lassabban szívódik fel a víz, mint tiszta víz esetén.

 

Az üdítők, energia- és sportitalok

Ez a következő csoport, amit nem szívesen javaslok hidratálásra, különösen a nyári melegben.

 • Hiszen rendkívül magas a cukortartalmuk, a cukormentesek pedig mesterséges édesítőszerekkel készülnek. Bár az édesítőszerek nem emelik meg a vércukorszintedet közvetlenül, azonban fiziológiás szintű inzulintermelést kiváltanak, ami nem a glükózzal kapcsolatos biokémiai mechanizmuson keresztül, hanem a szervezet édes ízre való reakciójaként, méghozzá idegrendszeri hatásként érvényesül. Fenntartják továbbá az édes íz iránti vágyat és negatívan befolyásolják a bélmikrobiomod egyensúlyát.
 • A legtöbb üdítőital tele van aromákkal, színezékekkel és tartósítókkal, emellett foszforsavat is tartalmaznak, ami gátolja a magnézium és a kalcium felszívódását, ez pedig vesekövet okozhat.
 • Általában magas a koffeintartalmuk és sajnos a vízhajtó hatásuk sem elhanyagolható.

 

Az egészségesnek hitt gyümölcslevekről, illetve a bennük lévő fruktózról bővebben itt olvashatsz:

Ha pedig mégis valódi, frissen facsart gyümölcslevet fogyasztanál,  minden esetben hígítsd vízzel, hogy a bevitt fruktózmennyiség valóban ne legyen több annál, mint ha 1-1 gyümölcsöt ennél meg. Ne feledd: minden esetben valamilyen egészséges zsírral vagy fehérjével egyensúlyozd az így elfogyasztott szénhidrátokat.